Leterme vraagt constructieve houding onderhandelaars

Auteur  
# 01/11/2007 à 22:59 Jeroen
Leterme vraagt constructieve houding onderhandelaars
Aansluitend bij dit artikel'Hallucinante vertoning'
Nog geen gedeeltelijk regeerakkoord
Oranje-blauw wil vanavond inhoudelijk akkoord

Dossiercoalitie07

In aanloop naar de cruciale onderhandelingsweek vraagt formateur Yves Leterme (CD&V) een constructieve houding. 'Het is tijd voor de onderhandelaars om hun verantwoordelijkheid op te nemen in het belang van het land.' Dat zei hij in de tv-journaals van VRT en VTM.

Leterme weet dat hij de moeilijkste regeringsonderhandelingen ooit voert, maar is er van overtuigd dat ons land recht heeft op 'een goed regeerakkoord met stevige maatregelen', aldus de formateur in Het Nieuws van VTM. 'Het is tijd om de provocaties over en weer te stoppen en de verantwoordelijkheid op te nemen', zei hij in het VRT-journaal.

De formateur geeft toe dat 'het lang genoeg geduurd heeft'. 'De mensen die het vertrouwen gekregen hebben van de bevolking moeten nu maar eens bewijzen dat ze dat vertrouwen waard zijn', vindt de formateur.

Leterme laat er geen twijfel over bestaan dat er geen regering komt zonder een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde. 'Het arrest van het Arbitragehof moet worden gerespecteerd en moet een goede oplossing krijgen.'

Leterme geeft de regeringsvorming een 'behoorlijke kans op slagen', zonder daar een percentage op te kleven. Maar tegelijk weet hij dat de onderhandelingen geen maanden meer mogen duren, want 'dat zou de bevolking niet pikken'. Leterme pint zich niet vast op 15 november op, 'het kan ook 20 of 30 november zijn', besluit hij.

Nog geen sociaal-economisch regeerakkoord

Gisteren slaagden de onderhandelaars er niet in de bespreking van het sociaal-economische deel af te ronden. Om 2 uur vannacht gingen de partijen zonder akkoord uit elkaar.

De onderhandelaars raakten het niet eens over de mogelijke invoering van interimarbeid bij de overheidsdiensten. Open VLD is voorstander, maar CDH ziet het voorstel niet zitten. 'Daarover is nog wat denkwerk nodig', aldus formateur Leterme.

Een ander twistpunt is de behandeling van langdurig werkzoekenden, zei formateur Leterme tijdens een interview met VRT. 'Wat doen we met zeer langdurig werkzoekenden die na jaren zoeken toch geen job hebben. Hoe ga je daarmee om?'

CDH hanteert moeilijke onderhandelingsstijl

Ook de onderhandelingsstijl van CDH bemoeilijkt de gesprekken. 'Elk woord en elke zin worden gewogen. Wanneer het gaat over techniciteit, kan ik daar inkomen, maat soms is het ook wel tijdrovend', aldus Leterme.

De onderhandelaars nemen nu enkele dagen herfstvakantie. Na die rustpauze komen de zware dossiers (begroting, Brussel-Halle-Vilvoorde en de staatshervorming) aan de beurt én de twistpunten waarover de voorbije weken nog geen akkoord werd gevonden. svh
# 10/11/2007 à 23:20 Leo
Leterme is deels zelf schuldig aan deze onderhandelingen. Als eerste is hij van Vlaams naar Federaal gegaan, en dus heeft hij zijn achtergrond meegenomen. (maar allé, dat hád nog geen consequenties mogen hebben)
Ten tweede is hij GRUWELIJK de fout ingegaan door nog vóór de verkiezingen de Franstaligen intellectueel achter te stellen m.b.t. hun kennis van het Nederlands. Da's als TOEKOMSTIG premier iets wat je beter niet doet. Hij had 't kunnen weten, hij is zelf 'n Waal (zijn vader is Franstalig, en thuis wordt Frans gesproken, zijn nicht is opgekomen in Luxemburg, voor de MR, maar daar ben'k nie zeker van)
En last but not least, hij heeft al 2x een schop gekregen, maar schijnt nog niet te snappen dat dat aan hem ligt. Ondanks dat hij 800.000 stemmen heeft, blijkt hij gewoon als formateur incompetent te zijn.

Over cdH, ze zijn véél linkser dan de CD&V. Ze staan op bepaalde punten wel gelijk met hun, maar op veel punten liggen ze dichter bij de PS/SP.a dan bij de CD&V. En net als de anderen probeert zij d'r huid duur te verkopen. De Wever (met slechts 5(!) verkozenen) doet 't zelfde!
Répondre à ce message

Vous n'êtes pas autorisé à poster un message sur le forum.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site