Geachte Bert

Auteur  
# 11/11/2007 à 10:38 La Wallonnaise
Geachte Bert,

Hallo man, wordt eens wakker! U schrijft dat de Walen dom gehouden worden door de Franstalige pers, maar het blijkt dat u wordt domgehouden door blindelings vertrouwen in de Vlaamse politici.
Denkt u nu echt, dat indien Vlaanderen onafhankelijk wordt, u meer geld in op u bankrekening gaat hebben? Denkt u dat Vlaanderen dan ineens de VS wordt van Europa? Denkt u nu echt dat het door Wallonië is dat u bvb. hoge loonkosten betaald !?!
Maar mens toch, in welke droomwereld leeft u dan? Als u denkt dat Vlaanderen een grotere rol kan spelen in de wereld zonder een Wallonië… want door moet het toch om gaan, u bent toch geen kleinburgerlijk iemand die alleen aan zijn eigen voetpad denkt?
Ik ben een Gentenaar, Wallonië betaalt nu al 13 jaar mijn loon (privé werknemer, Waalse werknemer), ik betaal daarmee mijn huis en de opvoedingskosten van mijn dochter. Ik ben “welvarend” want ik spreek perfect Frans et Nederlands.
Ik heb in deze mooie Ardennen nooit last gehad van “vuile Vlaming, je komt hier ons werk afnemen, ga terug naar je land”. De Waalse bevolking is meer “open mind” dan de Vlaamse, ze vinden het prachtig dat ik 2 talen spreek, meer zelfs ik probeer nu het Waals onder de knie te krijgen, een officiële taal.
Het is zoals spaghetti eten en dan de Italiaanse bevolking haten.
Bent u nog nooit in de Ardennen op vakantie geweest? Kent u de Waalse bevolking? Ik vind ze prachtig, de mentaliteit die hier heerst, is echt gezonder dan in Vlaanderen. Ik zou er een boek kunnen over schrijven. Ik vind inderdaad dat Wallonië trotser moet zijn, liever gezegd de Waalse politici. Dat is juist de kracht van België, dit veelzijdig zijn, ons aanpassingsvermogen, onze capaciteit om verder te denken dan ons eigen “huisje, tuintje, hondje”, als u naar het budget kijkt om bvb. de integratie van buitenlandse burgers in ons land te bevorderen enz.
Denkt u echt dat een onafhankelijk Vlaanderen veel rijker land wordt dan België?
Denkt u niet dan deze aanslepende kwestie meer slechte gevolgen heeft voor onze economie dan een onafhankelijk Vlaanderen positieve gevolgen kan hebben voor de Vlaamse economie.# 11/11/2007 à 12:51 Bert
Als u goed zou gelezen hebben wat ik schrijf zou je deze discour hier niet opzetten.
Ik eis dat in mijn land Nederlands gesproken wordt en zeker door anderstaligen die er zich komen vestigen. Ik eis dat Vlaanderen zelfstandig kan instaan voor zijn eigen toekomst zonder gemoei en interventies van de Franstaligen, ik wil als kiezer zelf mijn prioriteiten kunnen aangeven.

Moet Belgie dan ophouden te bestaan, neen België kan blijven onder bepaalde voorwaarden. Inderdaad, ik ben er van overtuigd dat de 15 miljard Euro die jaarlijks naar Wallonie gaat beter kan gebruikt worden, Wallonie veranderd toch niet, ze denken dat het geld een inkomen is. Dit geld kan gebruikt worden op een nuttigere manier.
De Walen moeten eens wakker geschud worden, het zijn werkers en ze hebben hersenen, ze moeten gewoon bevrijd worden uit de ps gevangenis waar ze nu in wonen.

Ik eet graag Spagetti (is trouwens een chinese uitvinding) maat ik heb niets gemeen met Italianen en het is niet omdat geen sauerkraut heet dat hij geen nazi was (uw stelling gaat dus niet op).

Dat u in Gent en de Ardennen geen last ondervindt is best mogelijk, ik moet in mijn streek (Vilvoorde) meer en meer Frans spreken omdat enkele nieuwe inwoners uit het zuidelijke deel van het land zich te goed voelen om zich aan te passen.
Ik vertoef veel in Wallonie, ik ben er liever dan aan de zee. Missschien ga ik er ooit zelf wonen maar dan wel met respect voor de Waalse identiteit en cultuur. Het is dit respect dat ik als Vlaming van de Franstalige niet krijg en dat stoort mij mateloos.

Dat het einde van België problemen met zich gaat meebrengen en een zekere prijs gaat hebben daarvan ben ik mij bewust. Liever minder welvaart maar iets waar ik mij thuis kan voelen en wat van "mij" is.

Het Belziek de papa is dood, het bestaat niet meer. De tijd dat franstaligheid stond voor welvaart, vooruitgang en chique was is voorbij .... Het is de taal van de bougnoels!
# 11/11/2007 à 14:42 Leo
@La Wallonaise!

Een grote "Seconded" is uw deel!

AL voor ik naar België kwam, heb ik zeer aandachtig dit land gevolgd, kwestie van mij hier op mijn gemak te voelen nog vóór ik mij kwam vestigen. Nu, 3 jaar na mijn emigratie (of immigratie) neig ik steeds meer de richting van de Franstaligen te nemen. Pas op! Als ik in een Brussels ziekenhuis beland, wil ik wel degelijk in het Nederlands kunnen geholpen worden, maar eigenlijk geldt dat in héél België, en niet enkel in Brussel!

Ondertussen ben ik met een Belg getrouwd, die perfect 2-talig is, omdat ze al vanaf kleinsaf regelmatig in NEDERLAND komt. Kom dus niet af met Vlaams, ze verstaat 't nauwelijks! (een bewijs dat er wel degelijk 'n héél groot verschil is tussen Vlaams en Nederlands, iets wat met Schriftnederlands niet te zien is)

Om nog maar te zwijgen dat Vlamingen meer Frans praten dan ze zelf beseffen. (de mazout voor de chauffage. d'n auto depanneren etc. Laten we dus een kat een kat noemen, en niet met ons voeten (laten) spelen)

Ik woon in Vlaanderen, heb familie in Wallonië, werk in Brussel, en heb dus (bijna) dagelijks met alle gemeenschappen van doen.

Dan nog de laatste vraag. Wat doe je over 20 jaar als de pensioenen worden betaald voor de generatie 40-45? Die zitten meest in Vlaanderen, zijn niet (meer) in het arbeidscircuit, maar moeten wel braaf worden betaald! Gaat onafhankelijk Vlaanderen dat alleen kunnen, of is het geld van het "jongere" Wallonië dan wel welkom?
# 11/11/2007 à 17:15 Alexander
@Leo
ik betwijfel zeker of Wallonie ons zal helpen binnen 20 jaar. Zij zullen dan voor het confederalisme of afsplitsing pleiten eenmaal ZIJ zullen dienen te betalen. Dit was ook zo met de zogenaamde transfers die vroeger naar Vlaanderen waren. Die hebben gewoon nooit bestaan. Ik denk dat we er nu al moeten van uitgaan dat Franstalig Belgie nooit of te nimmer Vlaanderen zal bijstaan op financieel vlak op momenten dat Vlaanderen het zal nodig hebben.
Vandaar dat Vlaanderen nu beter geld opzij kan leggen voor deze pensioenen. Geld die we nu aan de vele staatspensioenen in het Zuiden dienen te versassen. Die balans is nu al volledig en totaal in onevenwicht.
We moeten die dialoog met Wallonie aangaan. Onze solidariteit met hen moet er nu een zijn van het opbouwen van een compititieve en creatieve industrie. Wallonie heeft ongelofelijke troeven voor de toekomst, denken we maar het benutten van hun houtindustrie voor het leveren van energie (pellets,....), .... Wallonie indien het goede bestuurders zou hebben met toekomstvisies ipv emotionele visies, heeft een ongelofelijke toekomst tegemoet maar zou daar nu al moeten aan werken en hun accenten verleggen van krijgen van het Noorden naar zelfstandig worden en creeeren van jobs en nieuwe industrieen.
Vlaanderen zou een ideale partner kunnen worden van deze regio.
# 11/11/2007 à 21:19 La Wallonnaise
Beste Bert,

Touché voor de spaghetti en het sauerkraut!
Ik vind dit eigenlijk wel grappig, zo discussies over de toekomst van ons Belgenland, onze mening maakt ten slotte niets uit, of Yves Leterme moest dit lezen, en dan nog.
Hallo Yves!
Ik vind een belangrijk woord terug, respect en dit is inderdaad nodig, langs beide kanten, dat moet ik wel toegeven.
Ook kan ik mij voorstellen dat er nu minder Nederlands wordt gesproken in Vilvoorde, maar bent u eigenlijk tegen alle Franstaligen? Bent u misschien racist? Geen prettige ziekte.
De Franse taal is misschien niet meer de taal van de bourgeoisie in Vlaanderen, maar ik verzeker u dat die taal daarom niet enkel door “bougnoels” gesproken wordt.
Daar gaat Amelie Nothomb echt blij mee zijn, met zo een stelling. (Belgische schrijfster)
En een jong individu dat in het Nederlands vuilnisbakken-praat uitroept is ook al niet poëtisch…
# 12/11/2007 à 10:14 Bert
Ik heb niets tegen franstaligen en zeker niet tegen Wallonie.
U spreekt over respect ... maar waar is dat respect voor Vlaanderen als men er komt wonen zonder rekening te houden me de feitelijke bevolking van de streek.
Opkomen voor mijn cultuur is geen racisme, men heeft steeds getracht ons te doen denken dat we extremisten en racisten zijn, dat is ook een tijd gelukt, vandaag kan ik u verzekeren dat deze woorden, loze woorden zijn geworden.
Wat van mij is is van mij en daar moet iedereen zijn poten afhouden, dit is geen racisme. Een Franstalige is veel extremister in deze materie, de vlamingen strijden al sinds het ontstaan van België voor hun rechten, het probleem BHV is 45 jaar oud.
Wat ik bedoelde met de taal van de boegnoels is het volgende ... kijk naar Brussel, het is een "vreemde" stad geworden. Zo vreemd dat de "Belgen" die er wonen snel naar de rand verhuizen en de stad overlaten aan vreemdelingen, eerst wordt iets Frans en dan zie je dat de Belgen vreemden, dit fenomeen zie je nu ook in de rand.
Ik heb het hier in eerste instantie over de toekomst van Vlaanderen, de toekomst van België is in handen van de Franstaligen in dit land ....
Drie maand geleden was ik hier een extremist die tot een kleine minderheid behoorde, uiteindelijk had Leterme maar 800.000 voorkeurstemmen en was hij ook een minderheid. Driemaand later spreekt men hier niet meer over de minderheid, men haalde hier amper 150.000 stemmen voor het behoud van België, zelfs een reclame campagne van 170.000 euro had gen resultaat, men betaalde meer dan 1 Euro per handtekening (en ik ben hier dan nog braaf in het voordeel van ...). Vandaag zie ik jodensterren opduiken met een Waalse haan in, men is zelf niet bedeesd om de holocaust te recycleren zelf de witte mars wordt hier voor de kar gesnannen (de witte mars ging over die Waal die Vlaamse (en andere) kinderen ontvoerdde, verkrachtte en vermoordde) .... ik denk dat sommige mensen niet nadenken bij wat ze doen ... Anderen zijn realistischer, die zoeken een nieuwe bron van inkomsten en kijken uitdagen en met een sensuele blik naar Frankrijk.
Ik ben er meer van overtuigd dat een vlaming niet gelijk is als een Franstalige.
Wil je Belgen behouden, geef dan de Vlaming waar hij recht op heeft en werk mee aan dit land hoe het moet!
# 12/11/2007 à 13:15 Enzo
Bert, La Wallonaise,

Neem beide eens een stap terug en kijk waar deze discussie uiteindelijk om gaat. Om mijn tuin, jouw tuin, mijn respect, jouw respect, mijn taal, jouw taal, mijn cultuur, jouw cultuur?
Is de ene dan beter dan de andere ("...dat een vlaming niet gelijk is ALS een Franstalige" -trouwens wat een erbarmelijk taalgebruik).
Iedereen lijkt wel opgefokt te worden van "zijn" kant... Decennia lang was dit de lievelingsactiviteit van veel politici...in hun eigenbelang, want uiteindelijk is België het land met de meeste volksvertegenwoordigers, ministers en staatssecretarissen per inwoner (Er zijn 7 parlementen in België !). En door wie wordt deze schare aan gezagsdragers betaald ...jawel.. door ALLE Belgen...en daar dragen de Belgen zelf de schuld voor, want zij hebben op diezelfde politici gestemd. Ziehier, niks te Walen of te Vlamingen !
En nu doen de media er nog een schepje bovenop en iedereen schijnt het perspectief van de hele zaak te verliezen.
150 jaar geleden lag het overschot van de financiële balans in Wallonië, nu ligt deze in Vlaanderen, en wie weet in een 30-tal jaren weer in het "jongere" Wallonië. Dat is een engagement op lange termijn...."in goede en slechte tijden" : zoiets heet Solidariteit. Volgens datzelfde gehanteerde principe zou er geen geld meer moeten gaan naar ontwikkelingshulp in de zgn. Derde Wereld. Zo in de trand van "eerst Congo leegzuigen, dan zijn verantwoordelijkheden als Kolonisator niet opnemen". En dan gaan klagen als er weer een "buitenlander" voor de deur staat die hier wil werken om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien!
Er zijn veel noodzakelijkere dingen die aangepakt kunnen worden in België en deze materies kennen geen grenzen : neem de mobiliteit en de verkeersveiligheid (opvoeding en investering in infrastructuur ipv de staatskas spijzen met bvb. flitspalen), of beter nog het milieu : de CO2 uitstoot zal niet aan de taalgrens halt houden enkel en alleen omdat het een federale of gewest-materie is.

154 dagen palaveren, dat betekent dus een half jaar salaris dat de Belgen al hebben betaald aan "hun" politici, voor een mager resultaat. In het bedrijfsleven zouden ze al lang de laan uitgestuurd zijn !

Dus laten we als burgers het goede voorbeeld geven en alles in perspectief plaatsen ipv de "ander" constant met de vinger wijzen!
# 12/11/2007 à 13:42 Bert
Enzo, De staatshervorming moet er nu komen, al de rest komt later.
De meerderheid in Vlaanderen heeft dit zo beslist. Vlaanderen heeft maar één parlement, doek de rest gerust op! Simpel gaat ook en laat de grote problemen op Europees niveau geregeld worden, de grnes van België houd de CO2 uitstoot ook niet tegen. Een Europa van vrije volkeren, dat is de toekomst!
# 12/11/2007 à 23:03 La Wallonnaise
Bedankt Enzo, inderdaad u hebt gelijk, verdraagzaamheid brengt vrede en rust.
Onverdraagzaamheid, oorlog en geld.
Geld is trouwens maar papier!
Inderdaad laat het de politici maar oplossen, daar worden ze ten slotte voor betaald en niet met monopolygeld. Maar ze maken er zo’n rotzooi van…
Laat we elkaar niet opfokken zoals de media dat al doet.
Gisteren op de VRT, Frankrijk wil gerust Wallonië opnemen in zijn land
Vandaag op de RTBF, Nederland wil Vlaanderen niet
Volgens de opiniepeiling.
Ze zeggen er wel niet bij welk bureau en niet de hoeveelheid mensen die ondervraagd zijn.

Dus beste Bert, dit is mijn boodschap

Ne me quitte pas
Je ne vais plus pleurer
Je ne vais plus parler
Je me cacherai là
A te regarder
Danser et sourire
Et à t'écouter
Chanter et puis rire
Laisse-moi devenir
L'ombre de ton ombre
L'ombre de ta main
L'ombre de ton chien
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas (Jacques Brel 1959)

We waren bijna echt vergeten,
Hoe schoon de zomer wel kan zijn
Zonder zorgen en zonder regen
Hoe schoon de zomer hier kan zijn
We waren uit het oog verloren
Hoe warm een weiland wel kan zijn
Open de vensters en open de deuren
En zie hoe schoon de zonne schijnt

Ik hou van u
Ik hou van u
Ik hou van u
Ik hou van u
Ik hou van u
Ik hou van u
Geef me een kus
Geef me een kus
Geef me een kus
En vlug, voor de laatste bus (Noordkaap)

# 13/11/2007 à 00:34 Léon
Nous avons vraiment de la chance d'avoir pour nous exprimer deux si belles langues. Wij hebben veel kans, met onze twee mooie talen, te mogen praten.
Peut-être direz-vous qu'il me reste du chemin à faire pour être "een perfekt tweetalig " maar zeker mijn kinderen zullen zijn
# 13/11/2007 à 08:48 Bert
Hier begin ik zelf van te blozen
Répondre à ce message

Vous n'êtes pas autorisé à poster un message sur le forum.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site

×